Hvad er cannabinolsyre (CBNA) og hvordan man bruger det?

Cannabinolsyre er en ikke-psykoaktiv cannabinoid, der findes i cannabisplanten. Det er forløberen for THC, det vigtigste psykoaktive stof i cannabis. CBNA er ikke psykoaktiv i sig selv, men den kan omdannes til THC, når den udsættes for varme eller UV-lys.

Hvad er CBNA?

CBNA’s kemiske struktur ligner meget THC, som er det vigtigste psykoaktive stof i cannabis. Cannabinoider af CBN-typen er kendt som “cannabinol analoger”. 

CBNA findes i cannabisplanter i meget små mængder. Det produceres oftest ved decarboxylering af CBDA, cannabinoid syreprækursoren til CBD. 

CBNA har meget svage psykoaktive virkninger og anvendes ikke almindeligvis som medicin eller rekreativt stof. Det kan dog have potentielle terapeutiske anvendelser, f.eks. til at reducere inflammation og smerte.

Mulige terapeutiske fordele ved at bruge CBNA

Denne cannabis forbindelse har en cannabis styrke på ca. 1/5 til 1/10 af THC. Der forskes dog stadig i CBNA’s styrke, men det vides, at forbindelsen har antiinflammatoriske og smertestillende virkninger. Fordelene ved CBNA omfatter:

 1. Reduktion af inflammation
 2. CBNA har antiinflammatoriske virkninger hos dyr. Det kan være effektivt til behandling af inflammatoriske sygdomme, såsom Crohns sygdom, colitis ulcerosa og gigt. 
 3. Lindre smerter
 4. CBNA er et stærkt analgetikum (smertelindrende middel). Undersøgelser har vist, at det er mere effektivt end aspirin og ibuprofen til at reducere smerter. Det kan være nyttigt til behandling af kroniske smerter samt smerter fra kræft og andre sygdomme.
 5. Reduktion af angst
 6. CBNA har vist sig at reducere angst hos dyr. Det kan være nyttigt til behandling af angstlidelser, såsom panikangst og social angstlidelse.

Lægemiddelforskning og retsmedicinsk analyse

CBNA undersøges som et potentielt lægemiddel til behandling af forskellige sygdomme og tilstande. Det anvendes også i retsmedicinske analyser til at påvise tilstedeværelsen af cannabis.

Hvordan bruger man CBNA?

CBNA kan indtages på forskellige måder, herunder:

 • Rygning eller dampning: CBNA kan ryges eller fordampes ved hjælp af en cannabis pibe, en bong eller en vape pen.
 • Oral: CBNA kan indtages oralt ved at blande det med mad eller drikke. Det kan også tages i kapselform.
 • Topisk: CBNA kan påføres på huden i form af en creme, gel eller salve.
 • Suppositorier: CBNA kan indføres i endetarmen eller skeden i form af et suppositorium.

Hvad er risiciene og bivirkningerne ved brug af CBNA?

Risiciene og bivirkningerne ved brug af CBNA er ikke velkendte. Det er dog muligt, at det kan forårsage nogle af de samme bivirkninger som THC, som f.eks:

 • Angst
 • Mundtørhed
 • Øget hjertefrekvens
 • Røde øjne
 • Langsom reaktionstid

CBNA kan også interagere med anden medicin, så det er vigtigt at tale med en læge, før du bruger det. Derudover bør gravide og ammende kvinder undgå at bruge CBNA. 

CBNA undersøges yderligere for sine medicinske egenskaber. Den vigtigste bestanddel af dets kemiske syntese er cannabigerol syre (CBGA). Denne cannabinoid er ansvarlig for de forskellige fordele, der er forbundet med brugen af den. 

Cannabinol Syre Testmetoder

For at finde ud af koncentrationen af CBNA i en cannabisprøve er der behov for særligt laboratorieudstyr, f.eks:

 • Højtydende væskekromatografi (HPLC)
 • gaskromatografi (GC)

Test af cannabinoid syre – højtydende væskekromatografi

CBNA kan påvises i cannabis plantemateriale ved hjælp af højtydende væskekromatografi (HPLC). HPLC er en følsom og præcis metode til måling af cannabinoider i cannabis. Den kan påvise meget små mængder CBNA, ned til en koncentration på 0,1%.

Test af cannabinoid syre – gaskromatografi

CBNA kan også påvises i cannabis plantemateriale ved hjælp af gaskromatografi (GC). GC er en mindre følsom metode end HPLC, men den er stadig præcis og kan påvise CBNA ned til en koncentration på 1%.

Syntesen af cannabinoidsolsyre (CBSA) fra tetrahydrocannabinol syre (THCA), en vigtig bestanddel af cannabis, blev opnået ved aromatisering under anvendelse af selenium dioxid blandet med trimethylsilyl polyfosfat som katalysator i chloroform.

THCA, som er THC’s forstadie molekyle, er ikke psykoaktivt. Det omdannes dog til THC, når det udsættes for varme (decarboxylering). 

CBNA er derimod en cannabinoid, som først for nylig er blevet identificeret og undersøgt. Den findes i små mængder i cannabisplanter, og dens koncentration stiger, efterhånden som planten bliver ældre. 

CBNA’s molekylvægt er 314,464 g/mol, og kogepunktet er 157 °C.

Kemisk struktur af cannabinoid syre (CBNA)

Den kemiske struktur af CBNA ligner meget den kemiske struktur af THC. Begge cannabinoider har en phenol gruppe knyttet til deres cannabinoid skelet. Den eneste forskel er, at CBNA har en ekstra carboxylsyregruppe (-COOH) knyttet til sin phenol gruppe. Denne carboxylsyregruppe gør CBNA mere surt end THC. 

Den sure natur af sådanne cannabisprodukter gør det vanskeligt at ekstrahere og isolere. De seneste fremskridt inden for ekstraktion teknologi har imidlertid gjort det muligt at isolere CBNA fra cannabisplanter.

Dosering af CBNA

Doseringen af CBNA er ikke velkendt. Det menes dog, at det er mindre psykoaktivt end THC. Det er også muligt, at doseringen kan variere afhængigt af indtagelse metoden. F.eks. kan dosis af CBNA være forskellig, hvis det indtages oralt eller ryges. 

Det er vigtigt at starte med en lille dosis og øge den gradvist for at undgå uønskede bivirkninger.

Mere information om CBNA kan findes på www.cbd.dk

Referencer:

WHAT IS CANNABINOLIC ACID (CBNA)?

A historical overview of chemical research on cannabinoids

Cannabinolic Acid (CBNA) solution

Characterization of the butyl homologues of delta1-tetrahydrocannabinol, cannabinol and cannabidiol in samples of cannabis by combined gas chromatography and mass spectrometry